به گزارش روابط عمومی دانشگاه هنر شیراز: در تاریخ ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴، دانشگاه هنر شیراز میزبان همایش بینالمللی موزه و باستانشناسی بود که با برگزاری مراسم افتتاحیه و نشستهای اول و دوم، آغازگر این رویداد علمی مهم شد.
در این مراسم، دکتر مریم دشتیزاده (دبیر علمی همایش) اهداف همایش را تشریح کرد و دکتر ستار خالدیان (رئیس همایش) سخنرانی خود را درباره اهمیت موضوعات این همایش ایراد نمود. همچنین، دکتر احمدعلی اسدی (دبیراجرایی همایش)، گزارشی جامع از برگزاری اولین همایش بینالمللی موزه و باستانشناسی ارائه داد.
در نشست اول، سخنرانان برجستهای به بررسی موضوعات مرتبط پرداختند. دکتر مرضیه حکمت (استادیار گروه موزه دانشگاه هنر اصفهان) درباره خوانش همنشینی نهاد موزه و دانش باستانشناسی در موزههای تاریخی صحبت کرد. دکتر محمد فارسیمدان (پژوهشگر مستقل در موزه متروپولیتن و موزه هنر اسلامی در دوحه و مدرس دانشگاه) موضوع "اشیاء سخنگو: اصوات گذشتگان؛ بهکارگیری تکنولوژی در آموزش و موزهداری اشیاء کتیبهدار" را مورد بحث قرار داد. همچنین، دکتر مصطفی دهپهلوان (دانشیار گروه باستانشناسی دانشگاه تهران) نقش موزههای دانشگاهی در پیشبرد پژوهشهای باستانشناسی را بررسی کرد. دکتریوسف منصورزاده (دکتری موزهشناسی از انستیتوی موزه ملی هند و سرپرست سابق مجموعه تاریخی سعدآباد) نقش باستانشناسی و موزه در توسعه فرهنگی را تبیین نمود. گلناز گلصباحی (مدیر سابق موزه هنر ایران و پردیس موزهای دفینه، پژوهشگر و عضو هیئت اجرایی شورای بینالمللی موزهها) نیز بر ضرورت آموزش در حوزه موزه تأکید داشت.
در نشست دوم، سخنرانان به مباحث تخصصیتر پرداختند. Dr. Alexander Nagel (رئیس برنامه تاریخ هنر و حرفه ای موزهای در مؤسسه فناوری نیویورک) درباره «عکاسی رنگی و مستندسازی در تخت جمشید و باستانشناسی ایران: سالهای اولیه» صحبت کرد. الکساندر ناگل به شرح و توصیف تحقیقات خود در زمینه مستندنگاری نقشبرجستههای تختجمشید پرداخت. او در سخنان خود به معرفی آخرین یافتهها که نشاندهنده حضور رنگ در نقشبرجستههای تختجمشید است پرداخت، جنبهای کمتر شناختهشده از هنر هخامنشی. دکتر حکمتالله ملاصالحی (استاد تمام دانشگاه تهران و عضو هیئت امنای بنیاد ایرانشناسی) فلسفه وجودی موزهها و حفاظت از اشیاء را مورد بررسی قرار داد. دکتر محمدرضا کارگر (مدیر سابق موزه ملی ایران) چالشها و رویکردهای موجود در حوزه میراث فرهنگی را تحلیل کرد. همچنین، Dr. Giulio Maresca از دانشگاه رم مروری بر میراث آبی ایران ارائه داد؛ وی به مفهوم «موزههای سیال» پرداخت که میراث آبی کشورمان را بازتاب میدهد. این پژوهش به بررسی اهمیت سازههای تاریخی و موزههای مرتبط با آب بهعنوان عنصری حیاتی در سرزمینی میپردازد که خشکسالی و کمآبی همواره تأثیر چشمگیری بر زندگی انسانها داشتهاند. در این راستا، مدیریت هوشمندانه این منبع ارزشمند از طریق ایجاد موزههای آب، حفر قناتها و ساخت سازههای آبی شاخصی چون مجموعه آبی شوشتر مورد تحلیل قرار گرفته است؛ ضرورتی که به خلق شاهکارهای مهندسی و آیینهای فرهنگی عمیق و ریشهدار در میراث غنی ایران انجامیده است .دیگر سخنران، Dr. Giuseppe Labisi از دانشگاه کنستانتس در مورد یک پروژه باستانشناسی در جزیره سیسیل صحبت کرد که گواه بر حضور آیینهای تاریخی مرتبط با اسلام در این منطقه است. جوزپه تلاش کرده است تا به مردم جزیره سیسیل در رابطه با این بخش از میراث فرهنگی و تاریخی خود اطلاعرسانی و آگاهیبخشی کند.
این رویدادها نشاندهنده تعهد دانشگاه هنر شیراز به توسعه دانش حوزه میراث فرهنگی بودند که با استقبال گسترده محققان داخلی و خارجی همراه شد.