بازدید شهردار و اعضاء شورای شهر شیراز از فصل سوم کاوش دانشگاه هنر شیراز در تپه پوستچی
روز پنج شنبه سوم آبان ماه شهردار، معاونین و اعضاء شورای شهر شیراز از تپه پوستچی بازدید نمودند تا در جریان فعالیتهای تیم کاوش قرار گیرند و پتانسیل ایجاد سایت موزه تاریخی شیراز در این محل را مورد ارزیابی قرار دهند. در این بازدید ریاست، مسئولان، اساتید و دانشجویان رشته باستانشناسی دانشگاه هنر شیراز که اعضای تیم کاوش را تشکیل می دهند جهت ارائه گزارش حضور داشتند.
فصل سوم کاوش باستانشناسی تپه پوستچی شیراز از ۲۰ شهریور ماه ۱۳۹۷ آغاز شده و تا ۱۹ آبان ۱۳۹۷ ادامه خواهد یافت. در این فصل، کاوش در سه نقطه از تپه آغاز شده و در حال انجام میباشد. کاوشهای باستانشناسی تپه پوستچی شیراز توسط گروه باستان شناسی دانشگاه هنر شیراز و با همکاری پژوهشکده باستان شناسی صورت میگیرد. در این کاوشها که با هدف آموزش دانشجویان رشته باستان شناسی صورت گرفته است، روشهای نوین کاوش و تکنیکهای بررسی باستان شناسی و گمانه زنی همراه با تحلیل یافته ها و آثار به دانشجویان آموزش داده می شود. همچنین در کاوش های آموزشی تپه پوستچی شیراز دانشجویان این رشته با روشهای مختلف گونه شناسی و طبقه بندی سفال و روش های طراحی سفال و ابزار سنگی و استخوانی آشنا می شوند و مهارت های لازم جهت حضور در هیئت های کاوش و بررسی باستان شناسی را فرا می گیرند.
کاوش های باستان شناسی در تپه پوستچی شیراز به لحاظ پژوهشی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. از آنجایی که این محوطه یکی از معدود محوطه های دوره نوسنگی فارس می باشد دارای جایگاه ویژه ای در مطالعات باستان شناسی است. کاوش های باستان شناسی در دوره شمس آباد که از دوره های نوسنگی فارس محسوب می شود نشان داده است که این محوطه در حدود ۷۰۰۰ سال پیش در واقع دهکده بسیار ابتدایی با وسعت تقریبی چهار هکتار بوده است. ساختار های بسیار حجیم چینه ای، ابزارهای متنوع سنگی، سفالهای با تنوع شکل زیاد، اشیا تزیینی صدفی که از صدف های خلیج فارس تهیه شدهاند، مهره های کوچک سنگی و ابزارهای ویژه استخوانی نشانگر وجود گروههای اجتماعی فعال در این دهکده است. این اجتماع کوچک انسانی که از حدود هفت هزار و چهارصد سال پیش در این نقطه شکل گرفته است دارای ارتباطات گسترده ای با محوطههای همزمان خود در دیگر نقاط بوده است.
در پژوهش های باستان شناسی در تپه پوستچی از تخصص های مختلف میانرشتهای نیز استفاده شده تا اطلاعات ارزشمند دوره مذکور در خصوص محیط زیست، شیوه های معیشت، ارتباطات اجتماعی ، وضعیت جسمانی یا بیماری های خاص، تکنیک های معماری به کار رفته همچنین روشهای ساخت ابزار سنگی و سفالینه ها مورد مطالعه قرار گیرد. از این رو ارتباطات گسترده علمی که بین دانشگاه هنر شیراز و دیگر موسسات و دانشگاههای کشور اتفاق افتاده این محل را به یک کانون پژوهشی باستان شناسی، مرمت، موزه و سایر رشته های میان رشته ای مرتبط تبدیل کرده است.
از آنجایی که تپه پوستچی شیراز در داخل شهر شیراز قرار گرفته است توسعه شهری که در این محل اتفاق افتاده باعث از بین رفتن نیمی از محوطه شده است. با این حال آنچه که این محوطه را به یک محوطه باستانی بارز تبدیل کرده وجود آن در مرکز شهر می باشد. از این رو یکی از مهمترین برنامه هایی که دانشگاه هنر شیراز دارد این است تا با همکاری سایر نهادها و سازمان های مرتبط این محل را به یک سایت موزه گردشگری جهت بازدید عموم تبدیل کند. انجام این امر در مرکز شهر شیراز باعث گسترش گردشگری و نیز توسعه متوازن شهری خواهد شد.